Substancje czynne

 N-acetyloglukozamina (NAG)

Nową formą dostarczającą organizmowi glukozaminę jest jedyna na Polskim rynku postać 
N-acetyloglukozaminy. Dane naukowe potwierdziły 3 x lepsze wchłanianie NAG
w porównaniu do siarczanu glukozaminy. Z chemicznego punktu widzenia NAG jest aminocukrem, istotnym materiałem budulcowym wszystkich tkanek ciała i błon komórkowych. N-acetyloglukozamina
jest produkowana również przez organizm ludzki,
w którym pełni rolę prekursora kwasu hialuronowego i chondroityny. Cząsteczki te z kolei stanowią podstawowy materiał budulcowy potrzebny dla procesów regeneracyjnych zachodzących w stawie. Odpowiednia ich produkcja zapewnia sprawność zachodzących
w stawach  procesów, co przekłada się na ich właściwe funkcjonowanie.  

Kolagen

Kolagen znajduje się w wielu tkankach organizmu, a jego budowa jest zróżnicowana w zależności
od pełnionych funkcji i miejsca jego występowania.
Rodzina kolagenów zawierać może około
28 różnych białek, które stanowią blisko 30% całkowitej masy białkowej w ciele ludzkim. Wspólna struktura kolagenów jest związana z występowaniem w nich trzech łańcuchów polipeptydowych. Kolagen charakteryzuje się tym, że w jednym z jego łańcuchów aminokwasy rozmieszczone są bardzo regularnie. Umożliwia to samoistne skręcenie się trzech cząsteczek kolagenu (tropkolagen).

W organizmie kolagen typu I i II mają podobną budowę (3 łańcuchy polipeptydowe skręcone ze sobą) jednak pełnią inne funkcje w tkance łącznej.

typ I – jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w ludzkim organizmie. Jest on obecny w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach oraz w tkance łącznej kości. Występuje również w skórze oraz tkance podskórnej.

typ II – występuje w chrząstkach stawowych (stanowi od 90-98% kolagenu znajdującego się w chrząstce) i jest podstawowym strukturalnym komponentem chrząstki. Proenzi® Comfort  zawiera kolagen natywny typu II tzn. poddany jedynie w niewielkim stopniu obróbce w celu zwiększenia jego rozpuszczalności. Proces produkcyjny jakiemu został poddany kolagen gwarantuje jego naturalną postać potrójnej helisy – tropkolagenu, a zarazem zachowanie jego właściwości biologicznych.

 Kolagen w postaci potrójnej helisy